Kan mammans kost under graviditeten påverka om barnet senare utvecklar allergi? Det är en fråga som forskare länge intresserat sig för. Inom NorthPop-studien analyserades därför kostintaget hos drygt 4 700 gravida kvinnor i Västerbotten. Kostens inflammatoriska potential beräknades med hjälp av ett kostinflammationsindex – Dietary Inflammatory Index (DII). DII utvecklades av en amerikansk forskargrupp för ca 10 år sedan och är baserat på en rad kostkomponenter och näringsämnen med tidigare koppling till ökad eller minskad inflammation hos människor eller djur. Ett fåtal tidigare studier med färre deltagare än i NorthPop har visat blandade resultat för sambandet mellan DII under graviditet och senare allergisk sjukdom hos barnet.
När barnen följdes upp vid 18 månaders ålder i NorthPop kunde ingen koppling ses mellan mammans DII-värde och risken för matallergi, atopiskt eksem, pipande och väsande andning, astma eller IgE-sensibilisering.
Resultaten från vår stora studie tyder på att en mer ”proinflammatorisk” kost under graviditeten inte påverkar barnets risk för att utveckla allergiska sjukdomar tidigt i livet. Samtidigt behövs mer forskning för att bättre förstå hur kosten under graviditeten kan påverka immunsystemets utveckling hos barnet på längre sikt.
Studien utgör en viktig pusselbit i förståelsen av hur mammans kost under graviditeten kan påverka barnets risk för allergisk sjukdom. Eftersom tidigare studier om kopplingen mellan DII och allergisk sjukdom – i synnerhet astma – har varit tvetydiga, är denna stora kohortstudie särskilt värdefull, säger Jonas Österlund, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet, och förste författare till studien. Han tillägger att det, utöver DII, finns många intressanta kostfaktorer kvar att utforska och att NorthPop-studien erbjuder goda möjligheter till detta.
Artikeln ”Maternal dietary inflammatory index during pregnancy and the risk of offspring allergic disease” publicerades i den vetenskapliga tidskriften Pediatric Allergy and Immunology och är tillgänglig här: https://doi.org/10.1111/pai.70148
Om den vetenskapliga publikationen:
Österlund J, Bodén S, Granåsen G, Ulfsdotter RL, Domellöf M, Winberg A, Johansson I, West CE. Maternal dietary inflammatory index during pregnancy and the risk of offspring allergic disease. Pediatr Allergy Immunol. 2025 Jul;36(7):e70148. doi: 10.1111/pai.70148. PMID: 40673368; PMCID: PMC12268808.