Mätning av fysisk aktivitet, ljusexponering och sömn

I NorthPop-studien ingår att vid tre och sju års ålder göra en mätning av barnets fysiska aktivitet, ljusexponering och sömn med en liten aktivitetsmätare som sätts på barnets handled. Detta är världens största studie i sitt slag och vi är stolta över att ha möjlighet att genomföra den här i Västerbotten! Syftet är att undersöka barns sömn/vaken-mönster vid olika åldrar och nivåer av fysisk aktivitet, samt att undersöka hur sömn/vaken-mönster varierar med årstidernas skiftande ljusförhållanden.

Vi ber er också fylla i en aktivitetsdagbok under mätningen. Efteråt kommer ni få en sammanfattning av hur barnet rört sig. Anmälan sker via e-post till fysisk.aktivitet@northpop.se där båda föräldrarnas namn och telefonnummer, postadress samt barnets studie-id ska anges. Vi är tacksamma om vi får in anmälningen så snart som möjligt.

Boende i Umeå får leverans med cykelbud. Boende utanför Umeå får aktivitetsmätaren via post.

Aktivitetsmätaren är stöttålig och vattentät och behöver inte tas av under de åtta dygn mätningen görs. 

Alla barn kan vara med, oavsett eventuell diagnos eller liknande. Vid tillfällig sjukdom typ förkylning kan anmälan göras nu. Om barnet vid leverans fortfarande är sjukt kan ni vänta med att starta mätningen tills barnet är friskt.

 

 

 


Photo credit: IG-21st project