Information om provtagning vid 18 månader i Umeå

Proverna kan tas då barnet är mellan 17 och 19 månader gammalt. Som vanligt är all provtagning frivillig. Provtagnings-kit finns att hämta på valfri BVC samt på barnklinikens forskningsavdelning vid Norrlands universitetssjukhus. Kitet innehåller allt ni behöver för nedanstående prover. Om ni bor långt från BVC och sjukhuset finns även möjligheten att vi postar provtagnings-kit till er. Hör av er till oss via e-post i så fall. Vid övriga frågor går det bra att höra av sig till 072-245 45 57 eller e-post (info@northpop.se).

Allergitestet
Nytt för denna gång är ett blodprov som visar om barnet har allergiantikroppar! Allergener som analyseras är torsk, äggvita, mjölk, vete, jordnöt, sojaböna, katt, hund, timotej, björk, mögel, kvalster och gluten transglutaminas (Ig A). Deltagare får svar på vad provet visar även om provet är normalt. Provet tas av en erfaren forskningssköterska på Barnklinikens forskningsmottagning på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Ni bokar själva in en tid för detta med hjälp av länken som skickats via e-post och SMS. I provtagnings-kitet finns bedövningsplåster som ska sättas på barnets båda handryggar en timma innan provtagningen. Sätt på vantar och tejpa fast plåstren med tejp om barnet riskerar dra av plåstren. 

 

  1. Parkera på parkeringen P17. Är det fullt där kan ni även parkera på P8.
  2. Gå in via Södra Entrén.
  3. Håll vänster rakt fram till trapphus QA
  4. Ta hissen till plan -1.
  5. Följ pilar markerade med ”Forskningsmottagningen/avdelning” så hittar ni till oss.

Avföringsprov och salivprov
Avföringsprovet och salivprovet tas hemma, fryses in, och lämnas in antingen när ni gör allergitestet på Norrlands universitetssjukhus eller när som helst på BVC. Proverna kan förvaras hemma i frysen i några månader om det behövs

 

Instruktionsfilm för salivprov

 

Instruktionsfilm för bedövningsplåster

Mer information om bedövningsplåster finns på FASS