Information om provtagning vid 18 månader i Skellefteå

Som vanligt är all provtagning frivillig. Provtagnings-kit finns att hämta på valfri BVC. Kitet innehåller allt ni behöver för nedanstående prover. Om ni bor långt från BVC finns även möjligheten att vi postar provtagnings-kit till er. Hör av er till oss via e-post i så fall. Vid övriga frågor går det bra att höra av sig till 090 – 785 21 32 eller info@northpop.se.

 

Allergitestet
Nytt för denna gång är ett blodprov som visar om barnet har allergiantikroppar! Allergener som analyseras är torsk, äggvita, mjölk, vete, jordnöt, sojaböna, katt, hund, timotej, björk, mögel, kvalster och gluten transglutaminas (Ig A). Deltagare får svar på vad provet visar även om provet är normalt. Provet tas av erfaren personal på Skellefteå lasarett.

Ni bokar själva in en tid för provet med länken som skickats via e-post och SMS.

I provtagnings-kitet finns bedövningsplåster som ska sättas på en timma innan provtagningen. Tag bort skyddsfolien och klistra fast ett plåster på barnets ena handrygg och det andra plåstret i ett armveck. För att undvika att barnet tar bort plåstren så kan ni sätta på vantar, eller sätta fast plåstret med medicinsk tejp.  

Provtagningen görs på Skellefteå sjukhus. Gå till barnavdelningen en trappa ned. Vänta i väntrummet vid trappan så kommer personal och hämtar er.

 

Avföringsprov och salivprov
Avföringsprovet och salivprovet tas hemma, fryses in, och lämnas in på BVC. Proverna kan förvaras hemma i frysen i några månader om det behövs.

 

Instruktionsfilm för salivprov

 

Instruktionsfilm för bedövningsplåster

Mer information om bedövningsplåster finns på FASS