Information om provtagning vid 18 månader i Skellefteå

Som vanligt är all provtagning frivillig. Provtagnings-kit finns att hämta på valfri BVC. Kitet innehåller allt ni behöver för nedanstående prover. Om ni bor långt från BVC finns även möjligheten att vi postar provtagnings-kit till er. Hör av er till oss via e-post i så fall. Vid övriga frågor går det bra att höra av sig till 090 – 785 21 32 eller info@northpop.se.

 

Allergitestet
Nytt för denna gång är ett blodprov som visar om barnet har allergiantikroppar! Allergener som analyseras är torsk, äggvita, mjölk, vete, jordnöt, sojaböna, katt, hund, timotej, björk, mögel, kvalster och gluten transglutaminas (Ig A). Deltagare får svar på vad provet visar även om provet är normalt. Provet tas av erfaren personal på Skellefteå lasarett.

Ni bokar själva in en tid för provet med länken som skickats via e-post och SMS.

I provtagnings-kitet finns bedövningsplåster som ska sättas på en timma innan provtagningen. Sätt på vantar och tejpa fast plåstren med tejp om barnet riskerar dra av dem. 

Provet tas på Skellefteå lasarett. Gå in via barnmottagningen, gå rakt fram och genom en dörr tills ni kommer till öronmottagningens väntrum. Vänta där så kommer en sjuksköterska och hämtar er.

 

Avföringsprov och salivprov
Avföringsprovet och salivprovet tas hemma, fryses in, och lämnas in på BVC. Proverna kan förvaras hemma i frysen i några månader om det behövs

 

Instruktionsfilm för salivprov

 

Instruktionsfilm för bedövningsplåster

Mer information om bedövningsplåster finns på FASS