Nu är ert NorthPop-barn snart tre år! Som tack för ert deltagande kommer här två recept på varmrätter. Låt gärna barnet vara med i matlagningen!

DSC_1914

Laxspett med sweetchili, avokadoröra och grillad majs

Tidsåtgång: 40 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser
4 laxfiléer
4 msk sweetchilisås
4 grillpinnar
4 portioner ris enligt förpackningen (alt. matvete eller quinoa)
3 avokados
1 dl turkisk yoghurt
½ tsk sambal oelek
1 lime (skal och saft)
1 msk olivolja
2 majskolvar
matfett till stekning
salt
peppar

Tillbehör valfria plockgrönsaker: t ex cocktailtomater, gurka, paprika

Tillvägagångssätt
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Trä varje laxfilé på en grillpinne. Lägg i en ugnsform. Pensla sweetchilisås på varje laxspett. Salta. Ställ åt sidan.
3. Dela avokados och gröp ur innehållet och lägg i en bunke tillsammans med yoghurten och sambal oelek. Riv skalet från limen och pressa ur saften och lägg i. Mixa grovt med stavmixer eller mosa med gaffel till en röra. Ringla i olivoljan, salta och peppra. Lägg upp i en fin skål.
4. Koka ris enligt anvisningar på förpackningen. När det är ca 10 minuter kvar på koktiden för riset sätt in laxspetten i ugnen i ca 10 minuter.
5. Under tiden stek majskolvarna genom att dela varje majskolv i fyra bitar och stek några minuter i matfett i stekpannan tills de fått färg.
6. Skölj och ev. skär plockgrönsakerna och ställ fram. Lägg fram några cocktailpinnar som barn oftast tycker är roligt att äta grönsaker med.
7. Servera laxspetten ihop med ris, avokadoröra, majs och plockgrönsaker. Ev. ringla på mer sweetchilisås.

Tips! Tofu fungerar också bra att trä på grillpinnar.

 

DSC_1878

 

Barnens vegetariska lasagne

Tidsåtgång: 45 minuter
Portioner: 4–6 portioner

Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
160 gram färsk spenat
2 förpackningar kokta röda linser (á 290 gram)
2 dl rivna morötter (ca 2 st.)
250 gram färska lasagneplattor
1 burk pastatomatsås (400–420 gram)
2 förpackningar fetaost (á 150 gram)
1 dl riven ost
1 påse blandade salladsblad (70 gram)
1 ask cocktailtomater
½ rödlök
½ citron (saften)
olivolja
peppar
salt

Tillvägagångssätt
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Stek lök och vitlök i olivolja utan att ta färg. Lägg i spenaten och stek i några minuter. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
4. Häll av linserna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och ställ åt sidan.
5. Skala morötterna och riv dem och ställ åt sidan.
6. Ta en ugnsfast form och häll lite olivolja i botten. Varva lasagneplattor, spenat-lökblandningen, linser, rivna morötter, pastatomatsås och smulad fetaost. Spara lite pastatomatsås till att breda ut på översta lagret. Tryck till lasagneplattorna mellan varje varv. Bred på den sista pastatomatsåsen och strö på den rivna osten. Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Under tiden förbered salladen.
7. Häll upp salladsbladen i en fin skål. Skölj och dela tomaterna och blanda med salladsbladen. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor och blanda i salladen. Ringla över olivolja och citronsaften. Salta och peppra.

Tips! Linserna kan ersättas med 200 gram färsk lax som skärs i mindre bitar.

 

 

Recept och matfoto via Dietistgastronomen Ulrica AB