Startenkäten är nu inskickad! Som tack får ni här två vardagsrecept som är hälsosamma, går relativt snabbt att tillaga (ca 30 min) och är i linje med de nordiska näringsrekommendationerna. En länk till denna sida har också skickats till din epost.

 

Krispiga linsbollar med matvete, bladspenat och äppelyoghurt

Tidsåtgång: 30-40 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser
1 liten gul lök
1 röd paprika
2 msk hackad fryst/färsk persilja
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl kokta röda linser (2 förpackningar á 290 gram kokta röda linser)
1 burk/förpackning vita bönor á 400 gram
1 rött äpple
3 ½ dl turkisk yoghurt (10 %)
4 portioner matvete enligt anvisning på förpackning
1 morot
½ citron (saften)
½ påse babyspenatblad
1 msk rapsolja/olivolja
matfett/olja till stekning
salt
svartpeppar

Tillvägagångssätt
1. Skala den gula löken. Finhacka löken, paprikan och persiljan. Blanda ihop och ställ åt sidan.
2. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och 1 tsk salt. Ställ åt sidan.
3. Häll av vattnet från linser och bönor och skölj dem i ett durkslag. Mixa linser och bönor i en matberedare eller med en stavmixer. Blanda i de finhackade grönsakerna och mjölblandningen. Forma ca 30 st. små bollar. Ställ åt sidan.
4. Blanda ihop äppelyoghurten genom att skära äpplet i små tärningar och blanda med yoghurten. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
5. Koka matvete enligt anvisning på förpackning i ca 15 minuter. Under halva koktiden stek bollarna i matfett eller olja i ca 7 minuter tills de är gyllene runt om.
6. Skala moroten och strimla långa remsor av moroten med hjälp av potatisskalaren. Blanda morotsstrimlorna och babyspenatbladen med matvetet. Smaksätt med saften från en halv citron, rapsolja, salt och peppar.
7. Servera de krispiga linsbollarna tillsammans med matvete och äppelyoghurt.

Några tips! Matvete kan bytas ut mot ris, bulgur, mathavre eller matkorn. Istället för linsbollar går det att göra linsbiffar, blir ca 15 st.

Överblivna linsbollar: Lägg i ett pitabröd med grönsaker och yoghurtsås.

 

Ugnsbakad lax med rotsaksstomp och syrlig spetskålssallad

Tidsåtgång: 30-40 minuter
Portioner: 4 portioner

Ingredienser
10 potatisar (ca 1 kg)
3 medelstora morötter varav 1 till salladen
4 portionsbitar lax
4 dl matlagningsgrädde alt. Imat havregrädde (13 %)
2 msk koncentrerad hummerfond
1 tsk sambal oelek
½ dl hackad fryst/färsk dill
1 dl riven parmesanost (eller annan riven hårdost)
½ spetskålshuvud
½ citron, ekologisk (skal och saft)
1 msk rapsolja/olivolja
2 msk solrosfrön
svartpeppar
salt

Tillvägagångssätt
1. Sätt på ugnen på 175 C.
2. Koka upp en gryta med vatten och salt till potatis och morötter. Under tiden skala potatis och morötter och skär i grova bitar. Spara en morot till salladen. Koka potatis och morötter i ca 20 minuter. Under tiden förbered laxen.
3. Blanda ihop matlagningsgrädde, hummerfond, sambal oelek och dill. Salta och peppra.
4. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form, häll över blandningen och strö på osten. Ugnsbaka fisken i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Under tiden förbered salladen.
5. Skär spetskålen i strimlor och lägg i en skål. Strimla moroten genom att dra långa remsor med potatisskalaren och blanda med kålen. Riv det gula på en halv citron och pressa ur citronsaften och blanda i salladen. Tillsätt rapsolja, salt och peppar.
6. Rosta solrosfröna i en het torr stekpanna i några minuter tills de fått fin färg. Strö över salladen.
7. Häll av vattnet från potatis och morötter. Stöt med en visp i gryten så att rotfrukterna delas och mosas grovt.
8. Servera laxen tillsammans med rotsaksstomp och den fräscha salladen.

Några tips! Byt gärna ut morötter med rotselleri, kålrot eller palsternacka. Istället för rotsaksstomp kan ris, matvete, mathavre, matkorn eller bulgur serveras till. Testa gärna att byta ut rostade solrosfrön mot rostade valnötter, pinjenötter eller pumpafrön. Rostade fröer eller nötter ger en fin nötig smak!

 

Recept och matfoto via Dietistgastronomen Ulrica AB