Den sista delen i Barnenkät 9 månader är nu inskickad! Som tack kommer här tre recept på varmrätter i linje med de de Nordiska Näringsrekommendationerna för barn i åldern 8 – 12 månader. En länk till denna sida har också skickats till din epost.

 

kommer här fyra recept på smakportioner för barnet samt råd och tips på hur man kan introducera smaksensationer till barnet.

 

Nötkött med matvete, morot och palsternacka smaksatt med rivet äpple

Tidsåtgång: 30 minuter
Portioner: ca 190 gram

(1 portion á 100-190 gram per huvudmåltid för en 8-12 månaders bebis)

Ingredienser
30 gram kokt matvete (ca 10 gram okokt matvete)
70 gram morot, skalad
40 gram palsternacka, skalad
1 tsk hackad gul lök
2,5 dl vatten
15 gram nötfärs
1 tsk flytande smör och rapsolja eller annat flytande margarin
1 msk matlagningsgrädde (15 % fetthalt) eller havregrädde (13 % fetthalt)
2 tsk hackad fryst/färsk persilja
2 tsk rivet äpple
en nypa svartpeppar

Tillvägagångssätt
1. Koka matvete enligt anvisning på förpackning utan salt. Ställ åt sidan.
2. Skala och hacka morot och palsternacka i små bitar. Finhacka löken.
3. Koka upp vattnet. Lägg i morot, palsternacka, lök och nötfärs. Småkoka i 10 minuter under lock.
4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl för ev. spädning. Häll allt i en liten mixer (alternativt använd stavmixer) och tillsätt flytande smör och rapsolja, matlagningsgrädde och svartpeppar. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Blanda i persilja, rivet äpple och kokt matvete.
5. Låt svalna och servera barnet. Alternativ kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl sluten i kylen ett dygn eller frys in direkt för ökad hållbarhet.

Tips! Istället för nötfärs går det lika bra med viltfärs eller lammfärs.

 

recept-steg-4-linser

Linser, gröna ärter och potatis smaksatt med gräslök

Tidsåtgång: 20 minuter
Portioner:
ca 190 gram motsvarar 1 barnmatsburk
(1 portion á 100-190 gram per huvudmåltid för en 8-12 månaders bebis)

Ingredienser
90 gram potatis, skalad
1 tsk hackad gul lök
25 gram torkade röda linser
1 tsk citronsaft
2,5 dl vatten
1 tsk flytande smör och rapsolja eller annat flytande margarin
1 msk matlagningsgrädde (15 % fetthalt) eller havregrädde (13 % fetthalt)
35 gram frysta/färska gröna ärter
2 tsk hackad fryst/färsk gräslök
en nypa svartpeppar

Tillvägagångssätt
1. Skala potatisen och skär i små bitar. Finhacka löken.
2. Koka upp vattnet. Lägg potatis, lök och linser. Småkoka i 10 minuter under lock.
3. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer (alternativt använd stavmixer) och tillsätt citronsaft, flytande smör och rapsolja, matlagningsgrädde och svartpeppar. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Blanda i gröna ärter och gräslök.
4. Låt svalna och servera barnet. Alternativ kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl sluten i kylen ett dygn eller frys in direkt för ökad hållbarhet.

TIPS! Potatisen kan också bytas ut mot kålrot och morot eller blanda sorterna.

 

 

Lax med morot, majs och ris smaksatt med dill

Tidsåtgång: 30 minuter
Portioner:
ca 190 gram motsvarar 1 barnmatsburk
(1 portion á 100-190 gram per huvudmåltid för en 8-12 månaders bebis)

Ingredienser
30 gram kokt ris (ca 15 gram okokt ris)
70 gram morot, skalad
1 tsk hackad gul lök
15 gram färsk/fryst lax
50 gram majs
2,5 dl vatten
1 tsk flytande smör och rapsolja eller annat flytande margarin
1 msk matlagningsgrädde (15 % fetthalt) eller havregrädde (13 % fetthalt)
2 tsk hackad fryst/färsk dill
en nypa vitpeppar

Tillvägagångssätt
1. Koka riset enligt anvisning på förpackning utan salt. Ställ åt sidan.
2. Skala och hacka moroten i små bitar. Finhacka löken. Skär laxen i små tärningar.
3. Koka upp vattnet. Lägg i morot, lök och majs. Småkoka i 8 minuter under lock.
4. Lägg därefter i laxen och småkoka ytterligare 2 minuter under lock.
5. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer (alternativt använd stavmixer) och tillsätt flytande smör och rapsolja, matlagningsgrädde och vitpeppar. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Blanda i dill och kokt ris.
6. Låt svalna och servera barnet. Alternativ kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl sluten i kylen ett dygn eller frys in direkt för ökad hållbarhet.

TIPS! Istället för dill är det gott med krasse eller gräslök.

 

 

Recept och matfoto via Dietistgastronomen Ulrica AB