Den sista delen i Barnenkät 7 år är nu inskickad! Som tack kommer här två recept på bra och lättlagade mellanmål som barnet kan laga själv!
Trekantspizza med ost- och skinkfyllning och serveras med plockgrönsaker och färskost
Tidsåtgång: 30 minuter
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
1 pizzadegsrulle (i kyldisken)
2 dl riven ost
2 dl tärnad rökt skinka (ca 80 gram)
½ dl crème fraiche (34% fetthalt)
2 tsk dijonsenap
2 msk finhackad rödlök
1 msk hackad färsk/fryst persilja
1 ägg
4 msk valfria fröer tex pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, sesamfrön
salt
peppar
Plockgrönsaker: (variera efter tycke och smak)
Morotsstavar
Snackspaprika
Sparrisbroccoli
Gurkstavar
Cocktailtomater
färskost valfri sort
Tillvägagångssätt
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Riv osten och tärna skinkan. Skala och hacka rödlöken fint. Hacka persiljan.
3. Blanda ihop riven ost, tärnad skinka, hackad rödlök, crème fraiche, dijonsenap och hackad persilja i en bunke. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
4. Ta fram pizzadegsrullen och rulla ut den och dela pizzabotten i fyra rutor. Lägg röran på varje ruta mot ett av hörnen och vik över med motsatt hörn till en trekant. Nagga med en gaffel för att sluta pizzan.
5. Lägg pizzorna på en plåt och pensla med ägg. Strö på valfria fröer. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Under tiden förbered plockgrönsaker.
6. Skölj grönsakerna, ev. skär vissa av dom och ställ fram. Ta fram färskost och lägg i en dippskål. Servera trekantspizzan ihop med grönsaker och färskost.
Tips 1! Fyllningen kan även användas till Quesadillas. Ta två medelstora tortillabröd och bred ut röra på varje bröd på den ena halvan av brödet och vik över som en halvmåne. Stek bröden i matfettet under några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Tips 2! Fyllningen kan även användas till två tortillabröd/tunnbröd. Bred ut röran på bröden och rulla ihop. Ta med till utflykten.
Starka riddare med rostade kokosflagor, färsk frukt och passionsfruktsyoghurt med limesmak
Tidsåtgång: 15 minuter
Portioner: 2–4 portioner
Ingredienser
2 ägg
2 dl mjölk (alt. havremjölk eller sojamjölk)
½ msk strösocker (kan uteslutas)
1 krm kardemumma eller kanel
4 skivor formbröd
1 banan
10 jordgubbar
1 passionsfrukt (urgröpt)
2 dl turkisk yoghurt eller naturell kvarg
1 lime (saft och skal)
1 tsk vaniljsocker
4 msk rostade kokosflagor
Matfett till stekning
Obs! Receptet går att halvera om det önskas en mindre mängd.
Tillvägagångssätt
1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt strösocker, kardemumma eller kanel. Ställ åt sidan.
2. Skiva banan och jordgubbar och lägg i en skål.
3. Dela passionsfrukten och gröp ur innehållet. Blanda passionsfrukten med yoghurten och tillsätt vaniljsocker. Riv skalet på limen och pressa ur saften och rör i. Lägg i en fin skål.
4. Doppa brödskivorna i äggsmeten och ta upp dom. Värm en stekpanna med matfett och stek dem gyllenbrun på medelstark värme på båda sidorna.
5. Servera starka riddarna ihop med frukt och passionsfruktsyoghurt.
Tips! Fryst eller färsk ananas, mango, papaya, blåbär, björnbär, apelsin, vinbär, lingon och hallon är gott att variera med. Välj efter tillgång och säsong!
Ps. I äggsmeten är det gott med rivet apelsinskal.
Recept och matfoto via Dietistgastronomen Ulrica AB