Den sista 4-månadersenkäten är nu inskickad! Som tack kommer här fyra recept på smakportioner för barnet samt råd och tips på hur man kan introducera smaksensationer till barnet. En länk till denna sida har också skickats till din epost.

 

Smakportioner – en introduktion i nya smakupplevelser för barnet

Introduktion av mat i konsistens som är anpassad kan ske när barnet är mellan 4-6 månader eller när barnet är moget för detta. Men de flesta barn behöver inget annat än bröstmjölk/modersmjölksersättning före 6 månaders ålder.

För att introducera mat kan du till en början ge barnet mycket små mängder från 4 månaders ålder (exempelvis en liten klick av soppa på fingret eller i mängd av ett kryddmått) mängden ökas inte utan detta är vid tillfällen när barnet är med vid matbordet och visar sig nyfiken på det som andra äter. Dessa pyttesmå smakportioner ska inte ökas och ska inte konkurrera med amning. Är barnet inte nyfiken på mat vid 4 månaders ålder behöver du inte ge dessa pyttesmå smakportioner.

När barnet är cirka 6 månader är det dags att introducera annan konsistens jämfört med bröstmjölk/modersmjölkersättning. Detta för att vänja barnet att börja äta mat. Smakportioner ska ges i anpassad konsistens och en tesked kan vara en lämplig mängd att börja med. Mängden ökas succesivt i takt med barnets intresse av mat, i takt med att smakportioner ökas bidrar dessa med näring. Under tiden smakportioner introduceras ges bröstmjölk/modersmjölkersättning som vanligt. Mängden mat i smakportionerna ökas långsamt och på sikt ersätter den fasta födan bröstmjölk/modersmjölkersättning. Läs gärna mer via Livsmedelsverkets hemsida om introduktion av mat till ditt barn här: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/spadbarn

De fyra recepten nedan är inspiration till vad ni kan laga själva och erbjuda barnet. Frys gärna in i iskuber och ta fram dagligen en tärning där ni tränar barnets smakutveckling. Recepten är uppbyggda på samma sätt och ni kan själva byta ut bär, frukter och grönsaker efter säsong och tillgång. Andra råvaror som går bra är björnbär, plommon, hallon, hjortron, jordgubbar, rotselleri, palsternacka, potatis och kålrot. Krydda gärna grönsakspuréerna med örter som gräslök, basilika, timjan, dill och persilja. Frukt- och bärpuréerna kan smaksättas med malen kardemumma, malen kanel, citronmeliss, mynta, saften från citron-, lime eller apelsin. Bröstmjölken i recepten används för att ”smakbrygga” och betyder att barnet lättare kan anpassa sig till de nya smakerna. Istället för bröstmjölk kan modersmjölksersättning användas.

Ni kan även handla färdig fruktpuré och grönsakspuré i butiken om ni inte vill laga själva eller som variation till de hemlagade.

Recepten kan även användas när barnet blivit äldre som mellanmål, på gröten, till lagad mat, efter lunch/middag som ”dessert” eller som pålägg (grönsakspuré) på bröd/smörgåsrån. Ni kan också välja att mixa puréerna mindre ju äldre barnet blir, då hen klarar av grövre konsistens.

Lycka till med barnets första smakportioner!

 

Blåbär och lingon

Tidsåtgång: 10 minuter

Ingredienser
2 dl frysta blåbär (100 gram)
2 dl frysta lingon (100 gram)
2 tsk bröstmjölk, modersmjölksersättning eller matlagningsgrädde

Tillvägagångssätt
1. Lägg frysta blåbär, lingon och bröstmjölk/ersättning/matlagningsgrädde i en liten kastrull.
2. Koka upp hastigt i ett par minuter.
3. Mixa till en puré direkt i grytan med hjälp av en stavmixer eller i en liten mixer.
4. Passera purén genom en finmaskig sil för att avlägsna skal och kärnor.
5. Låt svalna och ställ i kylen.

Förvaras väl försluten ett par dagar i kylen eller frys in direkt i iskuber. Börja med att ge barnet 1-2 tsk och öka på mängden allteftersom. När barnet är äldre behövs inte purén passeras utan räcker att mixa den slät. Istället för matlagningsgrädde kan havregrädde 13 % fetthalt användas.

Tips! Purén kan användas när barnet är äldre som mellanmål, tillbehör på gröten och efter lagade måltider som ”dessert”.

 

Äpple och päron

Tidsåtgång: 10 minuter

Ingredienser
100 gram äpple utan skal (ca 1 normalstort äpple)
100 gram päron utan skal (ca 1 normalstort päron)
1 tsk vatten
2 tsk bröstmjölk, modersmjölksersättning eller matlagningsgrädde
2 krm koncentrerade citronsaft
Ev. 1 tsk malen kardemumma eller malen kanel

Tillvägagångssätt
1. Skala äpple och päron och skär i mindre bitar.
2. Lägg bitarna tillsammans med vatten, bröstmjölk/ersättning/matlagningsgrädde och citronsaft i en liten kastrull. Tillsätt ev. malen kanel eller kardemumma.
3. Koka upp hastigt i ett par minuter.
4. Mixa till en slät puré direkt i grytan med hjälp av en stavmixer eller i en liten mixer.
5. Låt svalna och ställ i kylen.

Förvaras väl försluten ett par dagar i kylen eller frys in direkt i iskuber. Börja med att ge barnet 1-2 tsk och öka på mängden allteftersom. Istället för matlagningsgrädde kan havregrädde 13 % fetthalt användas.

Tips! Purén kan användas när barnet är äldre som mellanmål, tillbehör på gröten och efter lagade måltider som ”dessert”.

 

 

Broccoli och morot

Tidsåtgång: 15 minuter

Ingredienser
100 gram broccolibuketter
100 gram skalad morot (2 medelstora morötter)
½ dl vatten
2 msk bröstmjölk, modersmjölksersättning eller matlagningsgrädde
1 tsk flytande smör & rapsolja eller annat flytande margarin
1 msk fryst/färsk finhackad persilja

Tillvägagångsätt
1. Skär morot och broccolibuketter i små bitar.
2. Lägg broccoli, morot, vatten, bröstmjölk/ersättning/matlagningsgrädde och flytande smör & rapsolja i en liten kastrull.
3. Koka upp och låt småkoka i ca 7 minuter under lock.
4. Tillsätta persiljan och mixa direkt i kastrullen med en stavmixer eller i en liten mixer till en slät puré.
5. Låt svalna. Ställ i kylen.

Förvaras väl försluten ett par dagar i kylen eller frys in direkt i iskuber. Om du fryser in purén kan du behöva tillsätta lite extra vätska ex. vatten eller bröstmjölk när du tinat upp den. Börja med att ge barnet 1-2 tsk och öka på mängden allteftersom. Istället för matlagningsgrädde kan havregrädde 13 % fetthalt användas.

Obs! Används fryst broccoli så minska på vattenmängden med minst hälften.

Tips! Purén kan användas när barnet är äldre som mellanmål, tillbehör till maten och som pålägg på bröd/smörgåsrån.

 

Blomkål och gröna ärter

Tidsåtgång: 15 minuter

Ingredienser
100 gram blomkål
2 msk bröstmjölk, modersmjölksersättning eller matlagningsgrädde
1 msk vatten
1 tsk flytande smör & rapsolja eller annat flytande margarin
1 dl frysta gröna ärter (50 gram)
1 msk fryst hackad dill

Tillvägagångsätt
1. Skär blomkålen i små bitar.
2. Lägg blomkål, bröstmjölk/ersättning/matlagningsgrädde, vatten och flytande smör & rapsolja i en liten kastrull.
3. Koka upp och låt småkoka i ca 6 minuter under lock.
4. Lägg i gröna ärter och dill. Mixa direkt i kastrullen med en stavmixer eller i en liten mixer till en slät puré.
5. Låt svalna. Ställ i kylen.

Förvaras väl försluten ett par dagar i kylen eller frys in direkt i iskuber. Om du fryser in purén kan du behöva tillsätta lite extra vätska ex. vatten eller bröstmjölk när du tinat upp den. Börja med att ge barnet 1-2 tsk och öka på mängden allteftersom. Istället för matlagningsgrädde kan havregrädde 13 % fetthalt användas.

Obs! Används fryst blomkål bör vätskan minskas till hälften både från vatten och bröstmjölk/ersättning/matlagningsgrädde. 

Tips! Purén kan användas när barnet är äldre som mellanmål, tillbehör till maten och som pålägg på bröd/smörgåsrån.

 

 

Recept och matfoto via Dietistgastronomen Ulrica AB